Weer en klimaat in Bonaire
Bonaire kent een tropisch klimaat, wat het de warmste plaats maakt van heel Nederland. Je geniet er het hele jaar door van aangename temperaturen, geen wonder dat het eiland een populaire winterbestemming is.
In de zomer klimt het kwik overdag vlot naar 30 à 32 graden, en ook in de winter wordt het er niet frisser dan een 25 graden. Net als op de andere eilanden in de buurt, staat ook op Bonaire het hele jaar lang een strakke passaatwind, welke vooral zorgt voor welgekomen verkoeling. Een andere bron van verfrissing vind je in de zee. Het water kent ten alle tijde een fijne temperatuur die schommelt rond de 25 graden; de perfecte omstandigheden voor een frisse duik.
Ligging
Bonaire behoort tot een van de drie ABC-eilanden, die razend populair zijn bij reizigers uit Nederland en ook steeds meer bij bezoekers uit België. Het eiland ligt in de Caraïbische zee, en behoort tot Nederland. Bonaire ligt voor de kust van Venezuela, en ten oosten van Aruba en Curaçao. De hoofdstad is Kralendijk.
Alle vluchten van en naar het eiland landen op de Bonaire International Airport (BON), ook wel Flamingo Airport genoemd. De vliegduur van een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam, bedraagt zo’n 10 uur. Vanuit Brussel moet je rekening houden met een langere reistijd, aangezien er geen rechtstreekse vluchten plaatsvinden en er dus steeds een of meerdere tussenstops worden ingelast.
Bezienswaardigheden in Bonaire
-
Stranden
Bonaire telt meer dan 20 heerlijke stranden met elk hun unieke charme. Wij lichten enkele voor je uit:
-
Pink Beach: de naam verwijst naar de miljoenen rooskleurige schelpjes die het strand bedekken. Geen zorgen, doordat de schelpen zo fijngemalen zijn, is het nog altijd aangenaam zitten. Het is een prachtig uitgestrekt strand geflankeerd door palmbomen, en bovendien een goede plaats om te snorkelen.
-
Te amo: een prachtig strand met een nog mooiere naam. Het strand ligt nabij de luchthaven en is daardoor de perfecte plek om opstijgende en landende vliegtuigen van dichtbij te spotten. Het strand loopt geleidelijk aan de zee in, waardoor het ook voor kinderen zeer geschikt is. De vele riffen maken het een geliefde plek voor snorkelaars.
-
Sorobon Beach: een fijn strand voor alle leeftijden. Voor de kust is het water ondiep en kalm, wat verder in de zee ligt een kleurrijk rif waar je heel wat vissen en andere zeedieren spot. Het is trouwens ook een populaire plaats voor windsurfers; er worden dan ook regelmatig wedstrijden georganiseerd.
-
No Name Beach: dit strand vind je op het eilandje voor de kust van Bonaire, genaamd Klein Bonaire. Het onbewoonde eiland is een populaire daguitstap en is de ideale plek om te zonnebaden, zwemmen, snorkelen en picknicken. Heerlijk!
-
1000 steps: in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hoef je geen 1000 treden te trotseren om het strand te bereiken, maar slechts 67. Als beloning kom je terecht op een rustig strand, omgeven door kalkrotsen. De plek staat bovendien ook bekend om zijn goede snorkel- en duikcondities.
Dit is slechts een greep uit het aanbod van fijne stranden in Bonaire. Trek eropuit en ontdek tal van andere idyllische plekjes.
-
Washington Slagbaai National Park
In dit natuurpark bevindt zich onder meer de hoogste top van het eiland: de Brandaris. Je kan de 241 meter hoge berg beklimmen via een 45 minuten durende wandeling. Je moet er even voor zwoegen, maar daarna is de beloning van het panoramische uitzicht des te groot. Op de begane vind je nog tal van andere wandelingen doorheen het park.
-
Kralendijk
De Caraïbische sfeer opsnuiven, dat doe je in de hoofdstad Kralendijk. De kleurrijke huizen nodigen uit om de straten te verkennen, net zoals de vele winkels in de hoofdstraat Kaya Grandi. Pauzeren doe je in een van de vele restaurants en cafeetjes die de stad herbergt. Er meren regelmatig grote cruiseschepen aan in de haven van Kralendijk. De aankomst van zo’n mastodont is een groots spektakel, net zoals de horde mensen die aan wal komen en de stad intrekken.
-
Gotomeer
Niet alleen is het Gotomeer een schitterende plek voor een wandeling, het is ook een plaats waar zich ieder jaar honderden flamingo’s vestigen. De dieren leggen er hun eieren en verzorgen hun kuikens tot deze groot genoeg zijn om uit te vliegen. De beste periode om flamingo’s te spotten is van januari tot juni.
Een andere plek waar je flamingo’s en tal van andere vogelsoorten van op een afstand kunt spotten, is het fraaie Pekelmeer Flamingo Sanctuary, dicht bij Pink Beach. Hier leven maar liefst tienduizenden van de roze vogels! Je mag het park niet betreden, maar vanaf de weg krijg je een goed zicht op de dieren. In hetzelfde reservaat kan je - net als op verschillende andere plaatsen op het eiland - ook metershoge zoutbergen bewonderen, die gebruikt worden voor het winnen van zout.
Taal
De officiële taal van Bonaire is Nederlands. Toch wordt door de locals voornamelijk Papiaments gesproken, een Creoolse taal met Spaanse en Portugese invloeden. Tot slot spreekt men ook weleens Spaans en Engels op het eiland.
Wat kan je doen in Bonaire?
-
Watersport
Op een eiland omringd door de zee is het meestal fantastisch vertoeven voor liefhebbers van watersport. Dat is op Bonaire niet anders. De vele riffen met koralen vormen de ideale uitvalsbasis voor snorkelaars en duikers. De steeds aanwezige passaatwind zorgt dan weer voor ideale wind- en kitesurfcondities. Ook kajakken en suppen zijn veelbeoefende bezigheden.
-
Spot de streetart in Bonaire
Jongeren en kunstenaars worden verenigd in het streetart-project Street Colors Bonaire. Studenten krijgen de kans om te leren van ervaren kunstenaars en hun vaardigheden verder uit te breiden. Het resultaat zijn bewonderenswaardige kunstwerken verspreid over het eiland. Bekijk hier waar je de streetart kan terugvinden.
-
Word geprikkeld door een glaasje cactuslikeur
In Rincon, het oudste dorp in Bonaire, ligt de Cadushy Distillery. Deze plek is onderdeel van het Cinelandia Complex, en is alleen al omwille van zijn prachtige omgeving een bezoekje waard. Toch is dat niet de reden waarom veel reizigers hiernaartoe komen. In het bezoekerscentrum van het complex ligt namelijk de Cadushy Distillery, een brouwerij waar als enige ter wereld cactuslikeur wordt geproduceerd. Je komt meer te weten over het distilleerproces en krijgt nadien de kans om het unieke drankje te proeven. Een aanrader!
-
Bezoek het Donkey Sanctuary
In deze opvang leven zo’n 700 ezels die ziek, gewond of alleen zijn. Omdat ze het in het wild niet zouden overleven in hun eentje, worden ze in de opvang verzorgd en leven ze een beschermd bestaan. Een groot aantal van de dieren komen beschikbaar voor adoptie zodra ze daar klaar voor zijn. Het opvangcentrum is een project van het Nederlandse koppel Marina Melis en haar echtgenoot Ed Koopman. Zij verwelkomen je maar al te graag en laten je zien hoe ze een verschil maken in het leven van de ezels.
Uitgaan
Bonaire kent geen grote uitgaansscene. Je zal hier dus niet gauw een discotheek of een luide uitgaansbuurt terugvinden. Wat wel voldoende aanwezig is, zijn lokale cafés, barretjes en restaurants waar je zowel overdag als ‘s avonds kan genieten van gezelligheid en heel wat lekkers.
De keuken van Bonaire is een mengelmoes van internationale gerechten en caribische invloeden. Op het menu staat veel vis en groenten, afgewisseld met rijstgerechten, stoofpotjes met geit en kip. Afsluiten doe je met een stukje rumrozijnencake, een populair gerecht uit de regio. Op vlak van drank staan in Bonaire vooral veel cocktails (met rum) en verschillende bieren op de kaart.
Shopping
De grootste concentratie aan winkels kan je terugvinden in de hoofdstad Kralendijk. Vooral de straat Kaya Grandi staat bekend als de winkelplaats bij uitstek. Ook in de omliggende straten vind je her en der nog winkels, al hoef je je niet te verwachten aan een overvloed aan bekende merken of dure boetieks. Desondanks is het een fijne omgeving om even rond te lopen en een nieuw kledingstuk of souvenir te scoren.
Munteenheid
In Bonaire betaal je met Amerikaanse dollar. Op de meeste plekken kan je ook betalen met je bank- of kredietkaart.
Hoe verplaats je je op Bonaire?
In Bonaire is er geen openbaar vervoersnetwerk. Dat betekent dat verplaatsingen op het eiland liefst op voorhand worden ingepland. Je kan ervoor kiezen om de taxi te nemen, al moet je hier rekening houden met het feit dat er geen massa aan taxi’s beschikbaar is, en dat het dus wel even kan duren voor je een taxi te pakken hebt. Een andere optie is om zelf een wagen te huren. Zo ben je niet afhankelijk van anderen en bepaal je helemaal zelf waar je gaat en staat en vooral ook wanneer je dat doet.
Een alternatief voor een huurwagen is het huren van een scooter of een fiets. Beide zijn eenvoudige manieren om korte tot middellange afstanden af te leggen.