Hond of kat mee op het vliegtuig - hier moet je rekening mee houden
Er zijn heel wat regels waar je rekening mee moet houden indien je je huisdier mee wilt nemen op het vliegtuig. Zo mag niet elk dier mee in de cabine, en verschillen de regels per vliegtuigmaatschappij. Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt om een tripje te plannen met je hond of kat.
Ga je binnenkort op vakantie en doe je dit het liefst met je geliefde huisdier aan je zijde? Dan kan je ervoor kiezen om met de wagen te reizen, maar ook het vliegtuig kan een optie zijn. Het vraagt echter iets meer voorbereidingswerk. Wij helpen je om te bepalen of vliegen met je huisdier mogelijk is, en welke zaken in orde moeten zijn.
Wanneer mag een huisdier mee in de cabine?
In België mogen honden en katten van maximaal 8 kilogram - inclusief draagtas - mee in de cabine. Voor Nederland ligt het maximumgewicht op 10 kilogram. De dieren moeten ouder zijn dan 15 weken en in goede gezondheid verkeren. De hond of kat moet in een reistas of kennel van maximaal 55 x 40 x 23 cm passen, in Nederland zijn de afmetingen nog een stukje kleiner, namelijk 46 x 28 x 24 cm. Je huisdier moet gedurende de volledige vlucht in de draagtas blijven zitten, die op zijn beurt op de grond moet staan.
Hulphonden zoals blindengeleidehonden mogen meestal gratis mee in de cabine, en hoeven niet in een kennel te zitten. Wel dien je op voorhand aan te geven dat er een hulphond meereist en moet je een aparte reservering maken voor het dier.
Huisdieren in het ruim
Honden en katten die meer dan 8 (BE) of 10 (NL) kilogram wegen, kunnen enkel in het ruim vervoerd worden. Ze dienen in een kennel van maximaal 125 x 75 x 85 cm te zitten. Wanneer de kooi groter is, zal het dier als vracht worden getransporteerd. Als eigenaar moet je voldoende eten en drinken voorzien voor de volledige vlucht. Let op: de drinkbak mag niet op voorhand worden gevuld, en moet van buitenaf bereikbaar zijn zodat het luchthavenpersoneel deze later kan opvullen. De dieren verblijven in een geventileerd en verwarmd deel van het ruim.
Wanneer je een huisdier meeneemt in de cabine of in het ruim, moet je altijd op voorhand een plekje reserveren. Op de websites van de verschillende luchtvaartmaatschappijen is terug te vinden hoe je zo’n plaats reserveert. Doe dit zo snel mogelijk na je eigen reservatie, zodat je zeker bent dat je huisdier mee kan. Op de meeste vliegtuigen geldt namelijk een hoeveelheidsbeperking van het aantal dieren dat mee mag.
Welke documenten heb je nodig?
Net zoals wij, hebben ook onze huisdieren papieren nodig om van het ene naar het andere land te reizen. Voor alle reizen binnen de EU is een Europees paspoort nodig en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid. Ook moeten alle dieren gechipt zijn, en moet de chip leesbaar zijn. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Laat je dierenarts dan een gezondheids-of vaccinatieattest opmaken.
Voor vluchten buiten Europa is het verplicht om een gezondheidsattest te kunnen voorleggen, net zoals een overzicht van alle vaccinaties. Contacteer ook de ambassade van het land in kwestie, aangezien ieder land andere voorwaarden oplegt voor de invoer van huisdieren. Dit is trouwens ook een goede tip voor reizen binnen Europa.
Hoeveel dieren mag je meenemen op het vliegtuig?
Je mag maximaal 5 honden of katten meenemen op het vliegtuig. Wil je met meer dan 5 huisdieren reizen, bijvoorbeeld voor een deelname aan een wedstrijd? Neem dan steeds contact op met de luchtvaartmaatschappij in kwestie. Zij kunnen je precies vertellen welke zaken je in orde moet brengen en aan welke voorwaarden de dieren moeten voldoen.
Huisdieren worden het best door hun baasjes meegenomen op het vliegtuig. Lukt dat door omstandigheden niet, dan kan je als eigenaar iemand anders schriftelijk de toestemming geven om je huisdier te vergezellen gedurende de reis. De enige voorwaarde is dat je binnen de 5 dagen opnieuw herenigd moet zijn met je hond of kat.
Welke honden- en kattenrassen zijn niet toegelaten op een vliegtuig?
Niet alle honden- en kattensoorten zijn welkom op het vliegtuig. Dat heeft voornamelijk te maken met de veiligheid van het dier zelf. Het gaat onder andere over volgende rassen:
Honden
- Affenpinscher
- Boston Terriër, Boxer (alle rassen)
- Brussels Griffon, Buldog (alle rassen)
- Cane Corso
- Chowchow
- Duitse dog
- Lhasa apso
- Mastiff (alle rassen)
- Pekingees
- Petit brabançon
- Mopshond (alle rassen)
- Shar-pei
- Shih tzu
- Spaniël (Tibetaanse, Japanse, Engelse en King Charles-rassen)
- Staffordshire-bulterriër
Katten
- Burmese kat
- Exotische korthaar
- Himalaya kat
- Perzische kat
In veel gevallen gaat het over rassen die over een ‘stompe’ of ‘platte’ neus beschikken. Door de stress en het verschil in temperatuur, kunnen zij te maken krijgen met ademhalingsproblemen.
Vlieg met mate
Dat geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je huisdieren. Een vliegreis is een impactvolle gebeurtenis en kan heel wat stress met zich meebrengen voor jou en je dier(en). We begrijpen natuurlijk dat je je huisdier het liefst overal mee naartoe neemt, maar stel jezelf de vraag of huisdier niet beter af is thuis, in zijn of haar vertrouwde omgeving. Over het algemeen is een vliegreis voor een dier minder stresserend in de cabine dan in het ruim; hou dus ook daar rekening mee wanneer je overweegt om met je huisdier op reis te gaan.
Ben je nog op zoek naar je volgende droomreis, al dan niet met je huisdier? Neem een kijkje in ons aanbod aan kwalitatieve hotels en vind een vakantie die precies bij jou en je voorkeuren past.